Saudi Ambassador to Berlin Receives EU ArabMED Doctors

Ambassador1

  السفير السعودي في برلين يستقبل وفد إتحاد الأطباء العرب في اوروبا

At the end of the 29th Scientific-medical Congress of ARABMED, which was held in Berlin in coordination with the 7th Joint International Medical Conference for European and Arabian Universities, the DAAD Summer School Medical Program (RAGEL), H.E. Prof. Dr. Med. Ossama bin Abdul Majed Shobokshi, Ambassador of the Royal Kingdom of Saudi Arabia to Germany, hosted a fruitful meeting and lunch for all participants of ARABMED congress on Sunday October 6 2013.

H.E. Ambassador Shobokshi received his guests and their families at the Saudi embassy at the Tiergartenstraße in Berlin with great generosity and respect. In a short speech, His Excellency briefed the guests and urged them to take the liberty to wander and see the different sections of the embassy without restrictions or barriers. In his own words, the  Ambassador said that today the Saudi Embassy was their home. The Ambassador put the full staff of the embassy at the service of his guests, take them to different sections of the building, to brief them and to answer any questions they could have.

DSC_9756 copyAfter the tour around the embassy, the Ambassador met his guests again, spoke with them, answered their questions and took memorial pictures with them. He invited the guests to a  luxurious reception prepared specially for them with delicious Arab foods which represent a wide cross-section of the varied Arab food culture.

H.E. Ambassador Shobokshi gave orders that the doors of the Islamic Museum in Berlin be opened for his guests. The Museum of Islamic Art in Berlin is one of the largest museums in of Islamic culture in Europa. It usually remains closed to visitors during the weekend, but the Ambassador instructed the museum team to open for his guests on this Sunday.  

Dr. Hesham Dahshan, president of the 29th ARABMED conference, delivered a brief speech during the meeting in which he thanked the Saudi ambassador and his diplomatic staff for the generosity trust and for their unlimited support for the conference. The President of ARABMED, Dr. Faidi Omar Mahmoud, announced during the meeting with the Saudi Ambassador that the ARABMED will hold his next congress (the 30th one) in Saudi Arabia. Dr. Faidi and Dr. Dahshan expressed their gratitude to the Ambassador and wished him and his nation all the best, they awarded him a memorial shield of ARABMED. 

Ambassador Ossama bin Abdul Majed Shobokshi, born 1943 in Jeddah is a Saudi Arabian physician, politician and diplomat. He studied medicine at the University of Erlangen and is a fellow of the Royal College of Surgeons in Ireland. In 2012 the German Foreign Ministry chose His Excellency from among 160 ambassadors to Germany as the best ambassador. 

He is a former minister of health, a member of the Supervisory Board of the King Fahd Center for Medical Sciences Institute, Director of the University Hospital, and lecturer at the Faculty of Medicine at King Abdulaziz University in Jeddah, Dean of the Faculty of Medicine, King Abdulaziz University and adviser to Abdullah ibn Abd al-Aziz. Since 26 August 2004, he held the position of Ambassador of the Kingdom of Saudi Arabia in Germany

I was also able to speak to the Ambassador. When I introduced myself to H.E. Ambassador Shobokshi I found that he already knew about me. I was able to discuss several subjects with the Ambassador and I was impressed with his opinion and his informed answers. He is a great Ambassador who obviously represents his country to the best of his ability. I wish we Palestinians also had Ambassadors of such personal and professional quality.

amb1

 


السفير السعودي في برلين يستقبل وفد إتحاد الأطباء العرب في اوروبا

إستقبل مساء أمس الأحد السادس من أوكتوبر 2013, سعادة سفير المملكة العربية السعودية في العاصمة الألمانية برلين البروفسور الدكتور اسامة بن المجيد عبد شبكشي جميع الأطباء المشاركين في المؤتمر التاسع التاسع والعشرين لإتحاد الأطباء العرب في أوروبا, الذي إنعقد في العاصمة الألمانية برلين في فندق ماريوت ما بين 4 – 6 من شهر أوكتوبر الجاري

واستقبل السفير وطاقمه الدبلوماسي الضيوف بحفاوة وكرم كبيرين. وألقى السفير كلمة أمام ضيوفه في قاعة الإستقبال في مبني السفارة, تحدث خلالها بإيجاز حول سفارة المملكة العربية السعودية مرلاحبا بالضيوف

ودعا السفير ضيوفه إلى اخذ حريتهم في إستعراض أقسام السفارة والتجوال فيها دون قيود او حواجز, وقال بكل تواضع ينم عن خلق رفيع بأن سفارة المملكة العربية السعودية  هي بيت للضيوف الأطباء, وأن أصحاب البيت لهم الحرية في بيتهم

ووضع السفير طاقم سفارته الدبلوماسي كاملا من خدمة الضيوف من أجل مرافتهم إلى أقسام السفارة, وتقديم موجز لهم حول ما يجري فيها

ولوحظ خلال الجولة علامات الإنبهار على وجه الحضور, ممن وقفوا مشدودي الإنتباه أمام غطاء الكعبة المشرفة المطرز بالأيات القرآنية المرصعة بالذهب, والتقطوا صورا لهم أمامها

وفي أعقاب الجولة داخل السفارة, إلتقى السفير ثانية بالضيوف وتحدث إليهم وأجاب على إستفساراتهم وإلتقط صورا معهم دون حواجز أو قيود

ودعا سعادة السفير الضيوف لتناول طعام الغذاء, حيث أقام لهم مأدبة غذاء فاخرة, شملت ما لذ وطاب من الأطباق العربية الشهيرة

وكان سعادته قد قد قطع إجازة له كانت مقررة في نهاية الأسبوع من أجل إستقبال وفد إتحاد الأطباء العرب (عرب ميد) المشاركين في المؤتمر التاسع والعشرين المنعقد في برلين
 
كما فتح سعادته أبواب المتحف الإسلامي في برلين بشكل إستثنائي أمام الضيوف في عطلة نهاية الأسبوع التي يغلق فيها المتحف أبوابه. ويعتبر المتحف الإسلامي في برلين من أكبر المتاحف الإسلامية في العالم التي تستقطب الزوار من جميع أنحاء العالم

من حهته ألقى رئيس مؤتمر الأطباء العرب ال 29 هذا وألقى الدكتور هشام دهشان, رئيس مؤتمر التاسع والعشرين في برلين, كلمة موجزة شكر فيها السفير السعودي على كرمه المعهود, ومساهمته في دعم إتحاد الأطباء العرب في أوروبا وإستقبال ضيوف المؤتمر

من جهته أعلن رئيس إتحاد الأطباء العرب الدكتور فيضي عمر محمود بام المملكة العربية السعودية ستكون المحطة الثانية لإنعقاد مؤتمر الأطباء العرب في العام القادم 2014

وقدم الإتحاد درعه تكريما لسعادة السفير, شاكرين له جهوده ودعم مملكة بلاده فلإتحاد والأمة العربية والإسلامية. وتمنوا للملكة وشعبها مزيدا من التوفيق في خدمه الأمة العربية والإسلامية

جدير بالذكر بأن سعادة السفير اسامة بن المجيد عبد شبكشي, من مواليد جدة عام 1943م, وكان قد شغل منصب وزير الصحة السعودي السابق, وهو يحمل شهادة الدكتوراة في الأمراض الباطنية من جامعة أيرلنجن في ألمانيا, وزمالة فخرية من الكلية الملكية الأيرلندية للجراحين. وقد إختارت وزارة الخارجية الألمانية سعادته كافضل سفير من بين 160 سفير في العالم لعام 2012

كما تبوأ سعادته عددا من المناصب منها
    عضو مجاس إدارة مركز الملك فهد للعلوم الطبية
    عضو مجلس إدارة المستشفى الجامعي
    محاضر في كلية الطب جامعة الملك عبدالعزيز بجدة
    عضو مجلس كلية الطب والعلوم الطبية
    عضو لجنة التنسيق بين المستشفيات في المنطقة الغربية
    وكيل جامعة الملك عبدالعزيز للدراسات العليا والبحث العلمي
    مشرف على مستشفى جامعة الملك عبدالعزيز بجدة
    عميد كلية والعلوم الطبية بجامعة الملك عبدالعزيز
    مدير لجامعة الملك عبدالعزيز بجدة
    وزيراً للصحة
    مستشار بالديوان الملكي

Comments are closed.

Austrian Flag
Bild aus dem Parlament
000_5151A
000_2207A

Advertising? Werbung? Click on the picture below. Klicken Sie auf das Bild unten. kawther [dot] salam [at] gmail [dot] com

000_8696b_edited-1

Advertising? Werbung? Click on the picture below. Klicken Sie auf das Bild unten. kawther [dot] salam [at] gmail [dot] com

Related Books


Support this site by buying these books at Amazon. Thank you!

000_4195A
000_4229A
000_1418A
Der Stephansplatz

Der Stephansplatz

Johann Strauß

Johann Strauß

000_8728

Volksgarten

Nikon (57)

Kurpark Oberlaa

000_2638A

Verbrechen in Israel

Add to Netvibes Creative Commons License