Het dagelijks leven van Kawther Salam

  ..: Bush was niet welkom in Wenen :..
 
30 juni 2006

-> Home

Ongeveer twee weken geleden kwam president Bush van de V.S. naar Wenen. Deze man, waarvan wordt aangenomen dat hij zo machtig is, was zo bang dat hij tesamen met hem ongeveer 1000 agenten meebracht om hem te beschermen, de Oostenrijkse regering verschafte hem nog eens 3000 politieagenten om hem te beschermen waarvan de kosten zoals die bekend zijn gemaakt, ongeveer 1 miljoen Euro bedragen. De wegen naar en van het vliegveld werden afgesloten. Delen van de binnenstad werden gesloten voor het publiek, de burgers werden gedwongen insignes te dragen, honderden auto's werden weggesleept. Militaire helikopters vlogen over de stad Wenen gedurende meerdere dagen voor zijn aankomst, en tijdens zijn verblijf werd de stad voortdurend overvlogen door helikopters met speciale strijdkrachten die aan de beugels hingen, klaar om naar beneden te 'abseilen' bij wat voor teken dan ook van gevaar voor deze allesbehalve populaire man.

Oostenrijk is een vreedzaam land waar zelfs luide argumenten zeldzaam zijn, waar politieke onenigheid wordt uitgedrukt op vreedzame manieren. Politiek geweld bestaat er niet. Hier in Wenen zijn politici hooggeplaatste personen die men vaak kan zien rondwandelen, naar hun werk gaan zonder enige noodzaak van bescherming. De Weners zelf zijn trots op hun gevoel voor diplomatie en voor hun beleefdheid.
Toch werd het noodzakelijk geacht om de hele stad overlast te bezorgen en de Oostenrijkse belastingbetalers te overstelpen met exorbitant hoge kosten, zodat de goeie man kon komen om handen te schudden met zijn politieke bondgenoten in dit land.
Men zou moeten vragen, waar is deze man bang voor dat hij denkt zulke excessieve bescherming nodig te hebben in dit vreedzame land?
Is hij soms bang dat hij en zijn metgezellen zouden worden gearresteerd voor misdaden tegen de menselijkheid door een goedbedoelende officier van justitie?
Is hij bang voor iemand die de draak steekt met zijn ondeskundigheid, of is het iets anders, iets ergers zelfs?
Ik weet het niet en ik zou waarschijnlijk ook niet willen weten waar de man bang voor is. Wat ik weet is, dat hij - volgens alle Oostenrijkers waarmee ik heb kunnen spreken - een ergernis van zichzelf heeft gemaakt.

Hieronder zijn enkele plaatjes van een demonstratie tegen Bush die plaatsvond op de laatste dag van zijn bezoek. Het was de "officieel toegestane" demonstratie, daar er verscheidene kleinere demonstraties tijdens en voor Bush's bezoek zijn gehouden. Aan deze demo namen 15.000 mensen deel. Dat is een grote demo voor Oostenrijk, waar mensen niet echt de straat op gaan om hun onvrede kenbaar te maken. In de middag voorafgaand aan de mars werd ik uitgenodigd door de Webster Universiteit voor een bijeenkomst die verband hield met de Iraakse oorlog. Eén van de sprekers was een voormalige marinier die deel had genomen aan de invasie in 2003. Hij vertelde ons dat hij ging omdat hij toen had begrepen dat het te maken had met de verdediging van zijn land (de V.S.) maar dat hij het niet opnieuw zou doen vanwege alles wat hij inmiddels geleerd had. Hij zei ook dat hij contact houdt met vele mensen die nog steeds in dienst zijn, dat de meeste van de nog in het leger dienende mensen die hij heeft gesproken, gedesillusioneerd zijn en zich bedrogen voelen door hun regering. Hij zei ook, zonder in details te treden, dat de situatie in Irak "veel erger" is dan wat door verslagen bekend wordt.

U kunt klikken op alle foto's om ze te vergroten. Onder de plaatjes zijn de teksten op de borden en spandoeken aangehaald."Een Oorlogsmisdadiger Brengt Bezoek aan Wenen. George W. Bush je bent NIET Welkom !""Bloederig, ja, smerig ben ik" - Enkele politieagenten tussen de demonstranten"Stop Bush - Stop de Oorlog !" - Christenen, orthodoxe joden en Moslimvrouwen lopen zij aan zij.
Ook te zien: "'s-Werelds Nummer 1 Terrorist", "Amerikanen tegen Bush's Oorlog", "Handen af van Iran""Tegen Oorlog en Kapitalisme - Moorden is Business""Oorlog is GEEN Politiek", "De V.S.: Gods Eigen Strafinrichting" en "In Mammon Vertrouwen Wij""Geef Bush Geen Hand""Stop Bush", "Rot Op Met de Oorlog", "Olie-Junkie"De 'Guantanamo'-wagen. Bush zei dat hij het concentratiekamp "wel wilde sluiten"
maar wie zou hem, hoe dan ook, geloven.
-> Home