Het dagelijks leven van Kawther Salam

  ..: Amerikanen in de leer bij Nederlandse waterwerken :..
 
29 juni 2006

-> Home

We waren in het westelijk deel van Zeeland, in het restaurant Brouwersdam.

Hij verborg een diepe droefheid in hem. Hij vroeg mij waarom ik niet geschreven had over de officiële delegatie uit de Verenigde Staten die Nederland had bezocht na de Katrina-ramp. “Altijd lees ik je verslagen, altijd hoop ik dat je nieuwe artikel over Nederland zal gaan, en dan zie ik dat je schrijft over hem en iets anders!” verweet hij mij.
Zijn verzoek maakte mij kwaad. Ik hou er niet van om onder het eten over politiek te praten. Politiek heeft altijd mijn eetlust bedorven. Ook voelde ik dat hij een andere vriend aanviel met zijn verzoek.

We zwegen; we lieten de visschotel weghalen en verlieten het restaurant. Ik vertelde mijn vriend dat er niets tegen hem was, maar dat ik een politieke journaliste ben en dat ik kotsmisselijk ben van de Amerikaanse politiek. De Amerikanen hebben rampen over zichzelf afgeroepen en ook over andere naties. Dat is de reden dat ik niet heb geschreven over Katrina en de Amerikaanse functionarissen die Nederland hebben bezocht in de nasleep ervan.

De Amerikaanse functionarissen die een bezoek brachten aan Nederland na Katrina, waren senator Mary Landrieu, senator David Vitter, congreslid Bill Jefferson, en het vrouwelijk congreslidKathleen Blanco. Dit was in januari 2006. Ze vergezelden prins Willem Alexander in een bezoek aan het Ramp-Museum in Waterland Neeltje Jans en woonden een lezing bij over het “Delta Project”, over bescherming van het milieu en het beveiligen van Zeeland tegen overstroming en de strijd tegen de zee. Het werken beneden zeeniveau en met het water, heeft de Nederlanders een wereldwijde reputatie gegeven. Bijvoorbeeld, het Zuyder Zee project beschermde een groot gebied van het land tegen overstroming en gaf het land ongeveer 160.000 hectare nieuw land

Nederland heeft een lange en afwisselende ervaring in waterbouwkunde, in het bijzonder het bouwen van dijken, graven van kanalen, droogleggingen en het bouwen van sluizen, bruggen, tunnels en havens:



Ramp 1953 - Ingang van de tentoonstelling (Neeltje Jans) over de watersnoodramp van 1953 in Zeeland


In 1953, werd Nederland door het water van de zee overstroomd. Een groot deel van het zuidwesten van Nederland werd overstroomd, hetgeen aan 1835 mensen het leven kostte. Na deze tragische gebeurtenis, brachten de Nederlanders de plannen van het “Delta Project” ten uitvoer.

In 1958 nam het Nederlandse parlement de Deltawet aan, waarmee het Delta Plan van start ging, dat de afsluiting inhield van alle getijden-openingen behalve de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde, de scheepsroutes naar Rotterdam en Antwerpen.

De Amerikaanse media maakten het bezoek aan Nederland door enkelen van hun functionarissen niet bekend.
De Amerikanen willen altijd boven anderen uitstijgen, zelfs als ze een beroep moeten doen op de hulp van die anderen, waarbij ze liever hun bouwkundige en technische ervaring stelen, in plaats van erom te vragen of het als een gunst te ontvangen.
In dit geval konden de Amerikanen niet in 't openbaar toegeven dat de Nederlanders een beter beschermingssysteem tegen overstromingen hebben dan zijzelf, en dat die op een verantwoorde wijze de leiding namen in hun probleem.

Tegen het einde van januari 2006 ontmoette ik in het restaurant Brouwersdam, twee Nederlanders die er werkten, Raymond en Leon. Ze vroegen mijn aandacht voor het bezoek aan Nederland van de Amerikaanse delegatie. Ze waren niet blij met de Amerikaanse politiek.



Bij Raymond en Leon in het restaurant Brouwersdam


Raymond was boos. Hij vertelde mij dat twee maanden tevoren er een Amerikaans vliegtuig was geland op Schiphol, de internationale luchthaven van Amsterdam.
“Het is niet eerlijk om mensen van buiten ons land te brengen om die in ons eigen land in de gevangenis te zetten”. Ik vroeg Raymond:“Denk je dat het gevangenzetten van mensen door de Amerikanen in jullie thuisland een schending is van de mensenrechten?”  Hij zei dat het onderwerp geen verband hield met de mensenrechten. De Nederlandse mensen zijn allemaal tegen dit soort gedrag van de Amerikanen. “Ik denk dat we in Nederland de mensenrechten respecteren, het Nederlandse volk respecteert ze, maar de Verenigde Staten respecteert ze niet”, zei hij.

Raymond voegde eraan toe: “de Amerikanen proberen steeds iedereen te hersenspoelen”. Hij zei dat in het begin hij de Amerikaanse oorlog tegen Irak had gesteund, maar na de arrestatie van Saddam Hussein was er geen rechtvaardiging meer voor een Amerikaanse aanwezigheid in Irak. “Ik denk dat de Amerikanen onmiddellijk eruit zouden moeten wegtrekken ”, zei hij.
 
Raymond was erg trots op de geschiedenis van zijn land. Hij zei dat het Delta Project een grandioos project is waar alle Nederlanders erg trots op zijn. Oorspronkelijk had de plek waar het restaurant staat, deel uitgemaakt van de zee. Dat was vóór het Delta-Project. 15 Jaar geleden kwam Mr. Uwe Jendrush uit Duitsland hier op een rondreis, het volgende jaar kwam hij terug en bouwde dit restaurant. Raymond, die in het restaurant werkte, wes erg vriendelijk. Hij kookte ook erg goed.



Uitzicht op dijk, deel van het Delta Project (klik erop voor vergroting).

Op mijn terugkeer naar Wenen via de luchthaven Schiphol, zag ik veiligheidsmannen de passagiers vernederen bij de veiligheidspoortjes, vanwaar men gaat naar de gate voor het instappen. De manier waarop ze vroegen aan de mensen hun kleren en schoenen uit te doen, en hoe ze de lichamen van de passagiers bevoelden, ergerde mij. Toen het mijn beurt was om door het veiligheidspoortje naar de gate voor het instappen te gaan, greep een vrouw van de beveiliging mij bij de borst en misbruikte mij. Ik zei haar dat wat ze aan het doen was een duidelijk geval van misbruik was en dat het niets te maken had met "veiligheidsmaatregelen".

De beveiligingsman die er vlakbij stond hoorde mijn commentaar, en zei: “ We voeren de Amerikaanse veiligheidseisen uit in deze luchthaven”. Hij zei dat ze de beveiligingsrollen van de Amerikanen ten uitvoer moesten brengen. Ik vroeg de beveiligingsman wat hij dacht van de Amerikaanse geheime gevangenissen in zijn thuisland. Hij glimlachte en zei dat dit een grote schending van de mensenrechten is.


-> Home